Saturday, January 23, 2016

Philadelphia "a jak si musíte vyběhnout Rockyho schody"

Stejně jako článek o Bostonu i tento píšu s totálním zpožděním a to ještě s tím rozdílem, že pár fotek se mi podařilo prostě někde vytratit. To se mi stalo zatím jen jednou, protože já jsem co se týče fotek velmi (VELMI) citlivá. Momentálně se mi to stalo podruhé a poprvé jsem vytratila hodně vzácné fotky z doby, kdy jsme s Mírou cestovali po Evropě. 

Takže jdeme na to!
Malý a nepodstatný fakt: Philadelphia se nachází v Pennsylvanii.

Jo Philly jak ty ses mi líbila a ten tvůj dokonalý Philly cheesteak. No jdeme ještě před dobu, kdy jsem ochutnala tuhle nálož hovězího. Do Philly jsme opět vyrazili BUSEM z NY a cesta trvala asi 2 hoďky, takže žádná dlouhá cesta a Bus je pohodlná záležitost, kdy se nemusíte vůbec o nic starat. Na co si taky moc dobře vzpomínám, že jsem byla dost zdechlá, jako skoro na všechny výlety, které tady v New Yorku podnikáme. Dost času jsem prospala na hostelu s ostatními účastníky zájezdu, takže Mírovy nezbylo nic jiného než se vydat do centra dění sám bez nemocné a nemohoucí manželky. No nebyl to super výlet zlato? Přibližně každých půl hodiny jsem si musela dávat přestávku a slavné Rockyho schody jsem si prostě nevyběhla, na to jsem neměla sílu.


PHILLY CHEESTEAK
Něco málo k historii tohoto pokrmu. To se takhle píše rok 1930, kdy se Pat Olivieri rozhodl ogrilovat kus hovězího na grilu. Kolem jedoucí taxikář ucítil vůni z této nové pochutiny a požádal o jeden stejko sendvič no a pak už to asi znáte, kdy se drby šířily po celé vesnici až se Patovo sendviče staly vyhlášenou pochoutkou po celé Philadelphii. Zajímavostí také je, že Pat´s steaks soupeří s konkurencí jménem Geno´s steaks a oba stánky jsou postavené hned vedle sebe. Já osobně si myslím, že je jedno do jaké zabloudíte, protože si pamatuji, že fronta byla u obou z těchto Sendvičáren. .

Rocky Statue
Rokyho schody a jeho známá scénka z Philly stojí za podívanou a doporučuji návštěvu, šedivou teplákovku a prostě si schody vyběhnout. Nezapomeňte u toho radostně skákat jako Balboa. Místo je  trochu z ruky, ale pak dále můžete pokračovat k Eastern state Penitentiary, kde byl vězněn Al Capone. Co se týče Rockyho sochy, tak ta se nachází hned u schodů a tyto schody vedou k monumentálnímu muzeu umění.

Historic/Waterfront District
Co dále můžete navštívit je Historic/Waterfront District, kde jsou různé památky, které Vám více pomohou vcítit se do historie tohoto krásného města.

Procházka kolem řeky a Colombus Memorial
Během letních či teplých dnů si zajděte ke Colombus Memorial. Je to u řeky a nábřeží se táhne několik kilometrů. Je tam možnost zakoupení alkoholu, který dokonce můžete pít venku. Lidé tam převážně zevlují, užívají sluníčka, jídla a nic nedělání. Podél řeky můžete dojít k místu, kde si můžete zabruslit na kolečkáčích nebo koupit lístek na okružní výlet lodí.

Chinatown
Asi jako všude v USA i zde je ČÍNSKÁ ČTVRŤ, která začíná velkou Chinese Friendship Gate.

Hlavní třída
Pokud máte zájem trochu popít a zajít za písničkou, tak doporučuji South Street, kde to opravdu žije. Tato ulice je vymezena 10th street až k Head House Square.

Stručně a jasně: Ve Philly se mi moc líbilo. I když jsem měla ztížené podmínky a bylo velké vedro tak to byl jeden z nezapomenutelných výletů. Vše je v docházkové vzdálenosti, takže nemusíte řešit peníze na dopravu.


Cheesesteak.

Jedna sendvičárna.


Druhá sendvičárna.
Brána v Chinatown.

Rockyho schody a muzeum.


Takhle jsem si to užívala (fakt zombík).

Věznice.

Al Caponeho věznice. Trochu Fancy.

Cesta z Philly.



Historic/Waterfront District.

No comments:

Post a Comment