Thursday, May 7, 2015

KEEP SMILING

Američané a jejich věčné úsměvy!
 
Americký úsměv prosím! Rozhodně bych netvrdila, že všude kam se podíváte vidíte úsměv od ucha k uchu. Když se procházíte po Manhattanu uvidíte tisíce lidí, ale že bych viděla usměvavé lidi? Absolutně ne!!! Vůbec do teď nechápu, proč se o Pražácích říká, že se při chůzí do práce nebo z práce nesmějí. Co by taky mělo být k smíchu že? Osmihodinová šichta před vámi, tak na co bych se měl usmívat. Je to jen nějaký vymyšlený blud, který si určitě vymysleli Moraváci :-P že? Musím se zeptat mé rodinky z Moravy.
Já jsem se ale chtěla rozepsat trošku o něčem jiném. Chvíli mi trvalo než jsem se mezi tu AMERICKOU VERBEŽ DOSTALA, ale už jsem se tam prošpikovala (trochu praxe ze střední, pár holek házelo slušné šipky, občas je dobré něco špatného odkoukat :-D hahaha) z čehož plyne, že nyní mám kamarády AMÍKY. Někteří lidé tu žijí takovou dobu a žádné AMERICKÉ kamarády nemají a ty co je mají, tak mi pořád tvrdili jak jsou jiní, což vlastně nemohu vyvracet, ale jinak jsou to naprosto úžasný, milý a vřelý lidičky. Zatím jsem neměla špatnou zkušenost. Jsou schopni respektovat cizince, ale to bude asi tím, že v NY žijí jen cizinci. Já si pořád myslím, že v ČR lidé nerespektují minority (smutné).
Na USA se mi líbí to, že kdykoliv někam vejdete první věta která padne je: How are you doing? (Jak se máš). Už si ani neumím představit, že bych bez toho existovala, je to prostě taková zdvořilá větička která potěší.
Co se týče jejich humoru, rozhodně bych netvrdila, že mají odlišný smysl pro humor než my. Dokonce jsem si jeden večer v hospodě připadala jako po tréninku na Verose s pivkem v ruce, jen tam neseděly moje holky, ale cizinci. Téma samozřejmě bylo zaměřené na SEX a jak mě nachytali rodiče :-D sranda! Ale tahle skupinka je opravdu spešl, extra friedly. Mimochodem, co se týče anglické komunikace v hospodě, tak ta je asi nejnáročnější (hrozný hluk a všichni na sebe ječí, no znáte to).
Jsou to relativně trpělivý lidi, protože občas i já nemám náladu poslouchat někoho kdo neumní anglicky a to jste ještě neslyšeli moji hroznou angličtinu :-) Ale je pravda, že já toho moc nenamluvím, každou větu dost promýšlím, dokonce mi jedna holka řekla, že to nemám tak řešit, že nad tím strašně přemýšlím :-D
Moc jim děkuji za to jaký ke mně jsou a jak jsou ke mně hodňoučký.
 
Hello my American friends. Thank you all. You are so nice to me. I appreciate it :-) I LOVE YOU!!!
 
 
 
 
 

Chinese New Year Parade 2015 in NY Chinetown

Takže se vrátíme o tři měsíce zpět a ráda bych Vám něco pověděla o tom jak se v NY slavil ČÍNSKÝ NOVÝ ROK. Jo oslava to byla převeliká a pěkně divoká, prostě jako vystřižená scéna z nějakého dokumentárního filmu (představte si samé draky, červenou barvu, malé lidičky a také vystřelovací papírky z takové té velké trubky, fakt nevím jak se tomu říká a jsem líná to vyhledat možná konfety). ČÍNSKÝ NOVÝ ROK  se tu slavil 19 února, to je vážně už dávno, ani Vám nebudu vyprávět jak ten čas letí. V pondělí vstanu a najednou je pátek, fakt nechápu jak je to možné a pořád nic nestíhám.
Takže abych se vrátila zpět k tématu: tato oslava je pro Číňany velká událost a většinou ji slaví po několik dnů, ne jako my (pcha... proti nim jsme fakt máslíčka), ale pít alkohol týden v kuse, to taky nevím jestli je all right!!! Před velkým průvodem jsem měla možnost zajít na Manhattan a podívat se na úžasný čínský ohňostroj, který byl opravdu velice bohatý a monumentální. Nejvíce však převažovala červená barva a vlastně jsem byla velmi zvědavá proč je červená barva pro pidi lidi tak významná. Moji přátelé z Číny mi pověděli, že červená barva je pro ně velice důležitá, dokonce moje kamarádka JOY, která měla svatbu ve fialové barvě měla všude červenou barvu, opravdu divné, velice kýčovité. Nový rok se v Číně spojuje s červenou barvou proto, protože červená barva je považovaná za silný symbol štěstí.
Pro rok 2015 vládne znamení Koza nebo-li Ovce, vlastně sama jsem z toho moc nepochopila o jaké zvíře se jedná, ale z toho co jsem zaslechla jsou tato zvířata příbuzná a mají i podobné vlastnosti, takže někteří říkají Koza a druzí zase Ovce (hodinky-holinky). Ohňostroj trval přibližně 30 minut a jelikož New Yorku byla nadělena řádná zima, tak jsem pěkně vymrzla, ale stálo to za to.  Chudák Miruška, viděl velký prd, protože byl zaseklý v práci, tak jsem mu alespoň pořídila pár nekvalitních fotek. Znáte to, z fotek si tu atmosféru vždycky vychutnáte jako by jste tam zrovna byli :-P.
Co se týče průvodu, tak bych ho hodnotila jako takový průměr, myslím, že příští rok už se tam asi nezastavím, protože jsem to čekala trošku víc divoký a ono to nakonec zas tak divoký nebylo. Chybělo mi tam víc draků a kostýmů, místo toho se tam producírovali  politici (kdo je na ně zvědaví že?). Pokud přeci jen stojíte o tento zážitek, stačí dorazit během února do Chinatownu na Manhattan a vychutnat si alespoň celkovou atmosféru MALÉ ČÍNY, Chinatown patří mezi mé oblíbené části z Manhattanu, ale o tom už zase příště.