Tuesday, January 27, 2015

Prospect Park


Opět se hlásím z Brooklynu a představuji Vám Prospect Park v Brooklynu. Já vím, ještě jsem nebyla schopná popsat ten nejslavnější park a to Central Park, ale jako Brooklyňačce je mi prostě milejší ten park, který mám zrovna za zadkem. Především nabízí úplně stejné věci jako Central Park jen s tím rozdílem, že není přecpaný k prasknutí. Myslím, že je i mnohem hezčí, protože není ohraničen pravoúhlým prostorem jako CP, dále má PP rozlohu 210 hektarů a je nepravidelného tvaru. Naleznete zde vše: od laviček po hřiště na softbal, rybníčky a také bazény pro psíky a v zimě je zde úžasná ledová plocha na bruslení která se v létě mění na dráhu pro inline brusle. Co se týče vstupu do parku, tak bych doporučila jet na zastávku Grand Army Plaza a tam Váš výlet může začít. Doporučuji tento vstup z toho důvodu, protože se zde nalézá úžasný oblouk a náměstí s knihovnou. Toto náměstí z jedné strany poskytuje výhled na úplně úžasnou veřejnou obrovskou knihovnu a z druhé strany je ten oblouk, který vznikl v roce 1892. Měří pětadvacet metrů a jde vlastně o památník padlých v občanské válce a jeho vršku vévodí bronzové souší od sochaře Frederica W. MacMonniese z přelomu 19. století.

U každého vstupu do parku Vám ulehčí práci orientační  mapa. Pokud začnete od místa, které jsem doporučila, tak nejprve narazíte na rozsáhlou louku Long Meadow. Dále jezírko Prospect Lake, na rovinu která se pyšní jedním pozůstalým kusem přírodního lesa v Brooklynu. Z jednou z oblíbených atrakcích je kolotoč Prospect Park Carousel a je zde také ZOO.

Central Library

Myslím, že pokud jste milovníci knih, měli by jste navštívit Brooklynskou  knihovnu a to nejen z toho důvodu že je tak obrovská a krásná, ale především proto, aby jste nasáli tu intelektuální atmosféru. Ta knihovna je teď můj nový domov  jelikož tam chodím na hodiny angličtiny, které jsou zdarma, každý den a někdy i třikrát denně.

Webpage: http://www.prospectpark.org/

Knihovna.

Oblouk.

Vstup do knihovny.
 
Výhled z knihovny.

Prospect Park.

 
Místní děti bobují po sněhové bouři.




Ledová plocha.
 

Neodolatelná čokaláda s marshmallow.

 

Počasí je někdy více než příjemné.

 

 




Saturday, January 17, 2015

Sam's

238 Court St, Brooklynu, NY 11201

NEDOPORUČUJI


Na New Yorku se mi líbí jedna věc a to ta, že máte možnost ochutnat jakýkoliv druh kuchyně od italské po asijskou či arabskou atd. Každý týden se snažíme objevovat nové a nové restaurace a hodnotit je. Dnes se nám podařilo zaplout do jedné opravdu zajímavé restaurace, která patří do top 10 TEN restaurací v New Yorku. Jen málo kdy se stane, že narazíte na špatnou restauraci, ale pokud prostě vejdete do restaurace a nikdo v ní není, tak se jen otočte na patě a jednoduše jděte jinam. Ani si neříkejte věty typu: jsou tři hodiny odpoledne, všichni jsou po O. V NYC to neplatí, lidé zde jedí pořád - nonstop - always. My jsme to i přesto zkusili a objednali si jídlo z jídeláku a byla to šílená tragédie a vůbec nechápu, že takové místo v NY ještě funguje. Prostory restaurace by se dali přirovnat k typicky českému motorestu a jídlo bych popsala asi takto: sklenička byla narvaná až po okraj ledem (s tím nic neuděláme, je to jejich zvyk) a jídlo (špagety s houbami a druhé špagety s česnekem) se topily v oleji a omáčce a vůbec to nevypadalo hezky. Nedá se to popsat, obrázek by měl říct vše a taky rovnou přihazují stránky.

Webpage: http://www.yelp.com/biz/sams-brooklyn

Fotky:







 

Friday, January 16, 2015

Christmas and New Year Eve

Christmas

Jelikož máme po Vánocích a začal nám Nový rok, ráda bych zde popsala americké vánoční šílenství. Přemýšlím čím vůbec začít a první co mě napadne je ta mega krásná vánoční výzdoba, kterou jsem ještě nikdy v životě neviděla. Druhá věc, vánoční stromečky, čím větší stromek máte, tím větší borci jste, no a třetí věc, všude kam se podívám je strašně moc lidí. Ha, takže já jako místňák jsem se Manhattanu vyhýbala velikým obloukem.
Nicméně, pokud máte zájem vidět ty nejvíc nejbláznivější dekorace, rozhodně doporučuji navštívit Dyker Heights. Toto příjemné sousedství se nachází hned vedle Bay Ridge v  Brooklynu.

Tady rovnou přihazují webpage: http://www.yelp.com/biz/dyker-heights-christmas-lights-brooklyn

Moje první reakce, když jsem objevila první dům načančaný tak, že jsem neviděla jediný kousek volného místa na domečku ani travičce byla taková, že jsem tam stála asi půl hodiny a fotila to všechno a ze všech stran a pořád si opakovala, že to není možné. Mimochodem to jsem ještě nevěděla, že existuje Dyker Heights, ta nejvíc nejbláznivější čtvrt, kde mezi sebou sousedi soutěží o nejhezčí dekoraci a kde v jinak klidné čtvrti musí dopravu řídit místní policie. Dokonce se sem pořádají i turistické prohlídky, takže lidé za to platí i peníze, aby mohli vidět kus světla, ale já věřím, že to zvládnete i bez cestovky či jiných nesmyslů.

Stromečky? Jo stromečky, já absolutní zastánce absolutně přírodní dekorace, jsem si zamilovala americký styl bláznivě ozdobených stromečků, takže čím míň zeleného jde vidět, tím krásnější stromeček je a čím bláznivější věc dáte na vrchol, tím líp stromeček vypadá. Co absolutně musíte navštívit, jsou prodejny specializující se na prodej vánočních ozdob. Tam bych dokázala vydržet hodiny, jelikož zde se fantazii meze nekladou.

Rockefellerovo centrum? Pokud chcete vidět vánoční stromeček, nedoporučují návštěvu v den rozsvícení či o víkendu, teda pokud se rádi mačkáte, tak prosím! Vánoční stromek ujde, prostě jsem čekala víc, ale v kontrastu s ledovou plochou na bruslení je to tak famózní. Výzdoba okolo Rokefellera je moc pěkná a opět je vše vyšperkováno do mega rozměrů.

New Year Eve

No co Vám budu povídat, prostě Silvestra jsme moc nezvládli, jednoduše jsme měli pořád dost času, až jsme zmeškali ohňostroj v Prospect Parku, tak jsme chvátali k moři abychom viděli z dálky Manhattan a New Jersey. Ohňostroj jsme viděli jen v New Jersey a to fakt z dálky, ale byl super.
Pokud stojíte o New Year na Time Square, tak proč ne, ale jestli chcete lepší místa, buďte tam tak o šest hodin dříve. Myslím, že je to dost nepohodlné, protože si nemůžeš dojít ani na WC, nebo si dát parádní svářeček na ulici, no nic pro mě. Stačí to sledovat v televizi, mě byla zima jen když jsem ty lidi viděla. Ale je to také příležitost jak vidět známé osobnosti a celebrity.


Na závěr bych jen dodala, že sami Newyorčané tvrdí, že nejlepší čas, kdy být v NYC je právě v období Vánoc. To zatím nemohu potvrdit, protože mám před sebou ještě léto a jaro, takže se ohledně ročních období budu vyjadřovat, no možná až příští rok.

Rockefeller Center a okolí


 



 
 

Vánoční ozdoby

 


 




 
 
Dyker Highest


 



 





 



 









Sunday, January 4, 2015

Madison Square Garden

Jste-li fanouškem sportovních utkáních, koncertů, veletrhů a uměleckých výstav, rozhodně bych se před cestou do NYC podívala na akce, které budou probíhat v období vašeho pobytu. Aréna je opravdu neuvěřitelně velká, kapacita je cca 18000 lidí, což je opravdu rachot. Je to základna pro basketbalový tým New York Knicks a hokejový tým New York Ranger. My měli tu možnost a podívali jsme se na zápas Ranger vs. Devils, takže jsme zvládli i Jágra. Americká show, která je spojena s utkáním je nepopsatelná. Pokud si chcete dát pivák, tak jste na špatném místě, cena za jednoho zrzka je $ 10/0,5 l, ale třeba popcorn je levnější než v kině. Ještě k celkovému prostoru, ta obrazovka uprostřed je fakt paráda, když budete mít štěstí a kameraman Vás hodí do záběru, tak se na té televizi můžete vidět.
Pokud si chcete ověřit své orientační schopnosti, pak zamiřte z akce rovnou dolů do podzemí.
Penn Station je jedna z těch větších vlakových stanic, kde se lehce ztratíte. Penn Station slouží pro dálkové vlaky Amstrak a příměstské vlaky na Long Island a do New Jersey, samozřejmě zde naleznete i metro.
 
 
Foky:


                                                                               Jágr