Saturday, January 23, 2016

Philadelphia "a jak si musíte vyběhnout Rockyho schody"

Stejně jako článek o Bostonu i tento píšu s totálním zpožděním a to ještě s tím rozdílem, že pár fotek se mi podařilo prostě někde vytratit. To se mi stalo zatím jen jednou, protože já jsem co se týče fotek velmi (VELMI) citlivá. Momentálně se mi to stalo podruhé a poprvé jsem vytratila hodně vzácné fotky z doby, kdy jsme s Mírou cestovali po Evropě. 

Takže jdeme na to!
Malý a nepodstatný fakt: Philadelphia se nachází v Pennsylvanii.

Jo Philly jak ty ses mi líbila a ten tvůj dokonalý Philly cheesteak. No jdeme ještě před dobu, kdy jsem ochutnala tuhle nálož hovězího. Do Philly jsme opět vyrazili BUSEM z NY a cesta trvala asi 2 hoďky, takže žádná dlouhá cesta a Bus je pohodlná záležitost, kdy se nemusíte vůbec o nic starat. Na co si taky moc dobře vzpomínám, že jsem byla dost zdechlá, jako skoro na všechny výlety, které tady v New Yorku podnikáme. Dost času jsem prospala na hostelu s ostatními účastníky zájezdu, takže Mírovy nezbylo nic jiného než se vydat do centra dění sám bez nemocné a nemohoucí manželky. No nebyl to super výlet zlato? Přibližně každých půl hodiny jsem si musela dávat přestávku a slavné Rockyho schody jsem si prostě nevyběhla, na to jsem neměla sílu.


PHILLY CHEESTEAK
Něco málo k historii tohoto pokrmu. To se takhle píše rok 1930, kdy se Pat Olivieri rozhodl ogrilovat kus hovězího na grilu. Kolem jedoucí taxikář ucítil vůni z této nové pochutiny a požádal o jeden stejko sendvič no a pak už to asi znáte, kdy se drby šířily po celé vesnici až se Patovo sendviče staly vyhlášenou pochoutkou po celé Philadelphii. Zajímavostí také je, že Pat´s steaks soupeří s konkurencí jménem Geno´s steaks a oba stánky jsou postavené hned vedle sebe. Já osobně si myslím, že je jedno do jaké zabloudíte, protože si pamatuji, že fronta byla u obou z těchto Sendvičáren. .

Rocky Statue
Rokyho schody a jeho známá scénka z Philly stojí za podívanou a doporučuji návštěvu, šedivou teplákovku a prostě si schody vyběhnout. Nezapomeňte u toho radostně skákat jako Balboa. Místo je  trochu z ruky, ale pak dále můžete pokračovat k Eastern state Penitentiary, kde byl vězněn Al Capone. Co se týče Rockyho sochy, tak ta se nachází hned u schodů a tyto schody vedou k monumentálnímu muzeu umění.

Historic/Waterfront District
Co dále můžete navštívit je Historic/Waterfront District, kde jsou různé památky, které Vám více pomohou vcítit se do historie tohoto krásného města.

Procházka kolem řeky a Colombus Memorial
Během letních či teplých dnů si zajděte ke Colombus Memorial. Je to u řeky a nábřeží se táhne několik kilometrů. Je tam možnost zakoupení alkoholu, který dokonce můžete pít venku. Lidé tam převážně zevlují, užívají sluníčka, jídla a nic nedělání. Podél řeky můžete dojít k místu, kde si můžete zabruslit na kolečkáčích nebo koupit lístek na okružní výlet lodí.

Chinatown
Asi jako všude v USA i zde je ČÍNSKÁ ČTVRŤ, která začíná velkou Chinese Friendship Gate.

Hlavní třída
Pokud máte zájem trochu popít a zajít za písničkou, tak doporučuji South Street, kde to opravdu žije. Tato ulice je vymezena 10th street až k Head House Square.

Stručně a jasně: Ve Philly se mi moc líbilo. I když jsem měla ztížené podmínky a bylo velké vedro tak to byl jeden z nezapomenutelných výletů. Vše je v docházkové vzdálenosti, takže nemusíte řešit peníze na dopravu.


Cheesesteak.

Jedna sendvičárna.


Druhá sendvičárna.
Brána v Chinatown.

Rockyho schody a muzeum.


Takhle jsem si to užívala (fakt zombík).

Věznice.

Al Caponeho věznice. Trochu Fancy.

Cesta z Philly.



Historic/Waterfront District.

Saturday, January 16, 2016

Boston "a jak jsem konečně viděla Harvard"

Jelikož už je to delší doba co jsem v Bostonu byla a moc si toho nepamatuji, tak bude obsah tohoto článku asi trochu strohý, ale i přesto se pokusím vytvořit alespoň menší plánek toho co rozhodně musíte vidět a navštívit v tomto velmi příjemném městě.

Boston je hlavní město Massachutess. Je to jedno z nejstarších měst v USA a historie se na něm rozhodně podepsala. Boston mi trochu připomínal Londýn s jeho cihlovými domky. Bylo hezké na chvíli opustit New York a podívat se také na odlišnou architekturu, které je v USA v celku pestrá a každé město má své určité kouzlo a svůj charakter.

Boston si umím představit jako místo, kde bych rozhodně žila alespoň na jeden rok. Hned jsem se také snažila přesvědčit mého manžela, aby si sehnal projekt v Bostonu, ale neprošlo to no. Byl velmi  hezké navštívit Boston s rodiči, kteří mě přijeli do Ameriky navštívit a tak jsme si společně všichni užili pěkné čtyři podzimní dny v Bostonu.

OKI DOUKI LET'S DO IT! Bohužel už u sebe nemám svůj seznam co jsme tam dělali, ale mám nějaké fotky, podle kterých se budu orientovat a řídit. Pokud máte zájem opět dělat typické věci, které dělají všichni účastníci zájezdu, stačí vygooglit "10 things to do in BOSTON"!

BREWERY TOURS
Jelikož jsme ČECHÁČCI a můj taťka je velký milovník pivečka, tak samozřejmě nesměla chybět menší tour v místním malém pivovaru SAMUEL ADAMS. Myslím, že je to jedno z nejlepších pivek tady v USA.
OK MALÁ VSUVKA:
Jestlipak víte, že existují jen dva druhy piva, předpokládám, že asi určitě jo, ale stejnak Vám to sem jen tak pro zajímavost napíšu. Je to  Lager a Ale. Já většinou volím lager, protože mi ta chuť připomíná českého zrzka. Tvrdila bych, že povídání o pivečku udělá každému radost a na závěr jako bonus Vás čeká ochutnávka piva, která se bude určitě každému pivaři líbit. Řekla bych, že je dokonce i možné se dostat do vysmáté nálady. Rozhodně máte příležitost ochutnat jedno z nejlahodnějších piv v US a taky to nic nestojí, takže přihazuji website: https://www.samueladams.com/boston-brewery/brewery-tours

Georges Island
Kromě toho, že se můžete opít zadarmo bych se chtěla zmínit o skvělé lodní vyjížďce na Georges Island. Stačí si jen v přístavu koupit lístek a vyrazit. Koupě lístku není drahá, takže to není částka, která by Vám později chyběla v peněžence a výlet určitě stojí za to podniknout. Cestou na ostrov Vám kapitán povídá o místních památkách a historii, takže se i něco dozvíte o místní historii. Cesta trvá cca 45 min. a na ostrově můžete zůstat jek dlouho chcete. Pokud jste v teplejší sezóně, doporučuji věci na grilovačku. Po ostrově jsou krásné prostory na grilování šťavnatého stejku a ten výhled na moře je už jen příjemný benefit!!! Pokud si dobře vzpomínám, tento ostrov sloužil k obraně Bostonu a jeho obyvatel, ale pokud se chcete dozvědět více, existuje Google a jeho super vyhledávání.

Harvard
Pořád se máte s touto prestižní univerzitou možnost setkávat v různých filmech či dokumentech apod., ale okusit tu pravou šprťáckou atmosféru máte právě jen v prostorách této budovy. Vyplatí si zakoupit lístek na metro a po červené pak dorazit na zastávku Harvard. Z centra to není tak daleko, možná tak 20 min. jízdy metrem.

Živá hudba
Co se týče místních restauracích, tak to už si moc nepamatuji. Co doporučuji, zajít na živou hudbu. Já jsem si vyhledala nějakou místní hospůdku na YELPU a moc se nám tam líbilo.

Centrum
Centrum Bostonu je moc krásný. Je tam velká budova, ve které jsou různé restaurace se všemi možnými dobrotami, které musíte vyzkoušet.

Humr
Co rozhodně nesmíte zapomenout je uchutnávka místních humrů, restaurace specializující na tuto pochutinou jsou téměř na každém rohu. Boston je tak trochu spojován s humrem. Co si také velmi dobře pamatuji je místní Italská čtvrť, která je hezčí než na Manhattanu.

Red Sox
Pokud jste milovníci Baseballu, tak doporučuji zajít na zápas a nebo do jedné místní hospůdky, kde je prosklené okno a máte možnost vidět hru zadarmo, ale chce to tak dvě hodinky dopředu, aby jste si našli to nejlepší místečko pro sledování hry. Stránky jsou: http://www.bleacherbarboston.com/home

Website
Pro zajímavost přihazuji ještě website, kde si můžete naplánovat trošku zajímavější výlet. Tyto stránky nabízejí spíše netypické aktivity v Bostonu:
GO AHEAD:  https://www.jumpshell.com/posts/things-to-do-in-boston

Stručně a jasně: Boston je jedno z měst, které určitě v USA navštivte a okuste trochu té ANGLICKÉ ATMOSFÉRY.

Výlet na loďce.

Vylodění na ostrově Gorges Island.

Prostory ostrova.


Pohled ze strany vojáka, který bránil Boston.

Trošku zevlovaní na ostrově.

Místečko na grilování.

Místní pivovar.

Jak jsem říkala, trochu vysmátý jsme.

Harvard.

Hospůdka, kde můžete sledovat Red Sox.

Add caption

Přestávka na kafe.

Knihovna.





Tuesday, January 12, 2016

Happy New Year "Šťastný nový rok"

Tak a je na čase zase začít nový život, zapomenout na vše co se stalo v minulosti a začít úplně znova a především vymyslet si pár novoročních předsevzetí! NO to teda ani náhodou, své vzpomínky z minulosti nehodlám odložit jen tak, už jen proto, že se jedná o jeden z nejlepších roků v mém životě. Ohledně novoroční předsevzetí? Ty bojkotuji!!! Jestli chceš začít něco nového, nemusíš čekat na NOVÝ ROK že?


Na NOVÝ ROK jsem rozhodně nechtěla zůstat jen s Miruškou a tak jak jsem se rozhodla, že přichystám tu největší, nejlepší a nejúžasnější párty ever..., ale no tak..... Prostě jen Silvestrovskou párty, kde se sejdu s dobrou partou a užijeme nějkou srandu.
Pozvala jsem hosty, uvařila, uklidila, nazdobila byt a párty mohla začít. Hosty jsem pozvala na šestou večerní, ale tak ještě dvě hodiny jsme museli počkat na prvního návštěvníka. Mezitím jsme si s Miruš alespoň zahráli karty a nějak jsem ZJISTILA, že jsem se zhoršila v Prší, asi budu muset potrénovat, aby Miruš nebyl nejlepší snad úplně ve všem. To fakt už není fér :-)

Silvestr to byl asi jako každý jiný Silvestr, ale pořád musím přemýšlet nad tím, že to byl můj poslední Silvestr tady v NY. Chjo:-( Tato myšlenka mě v té mé malé hlavičce pořád trápí a nemůžu jí dostat z hlavy.

Každopádně jsem se chtěla dostat do Prospect parku, abych viděla pořádný ohňostroj a tak nějak jsme ho zase nestihli. Nakonec jsme šli na molo, jako minulý rok a viděli alespoň Fireworks z New Jersey.

Jestliže máte v plánu strávit Silvestra v NY, určitě nemeškejte a udělejte si plán. Pro ty nadšence, co si chtějí udělat CHECK ve svém BUCKET LISTU (stát tupě celej den na TIME SQUARE aby mohli odpočítat svých deset sekund) těm přeju GOOD LUCK a ten nejvíc nudný a mačkací zážitek vůbec. Pro větší funšmejkry mám asi lepší radu a podívejte se na nějaké super hospůdky kolem Park Slope nebo Prospect parku a pak zajděte na pořádný ohňostroj bez mačkanice do Prospect parku. Slyšela jsem, že je to jeden z nejpěknějších ohňostrojů, ale nemůžu potvrdit, pokaždé jsem zameškala. Proč doporučuji Brooklyn? Protože je to nejlepší místo na světě:-) Ne sranda!. Asi proto, že tam nebude taková mačkanice a pití levnější než na Manhattanu. Ale zase je to vše jen na Vás.

Já jen přeji krásný NOVÝ ROK, málo starostí, hodně optimismu, peníze až na posledním místě a prostě se jen hodně milujte a mějte se rádi :-) Jak říká moje kamarádka: "ser na to, LÁSKA ZVÍTĚZÍ".

HAPPY NEW YEAR!



I love you.

Moje nejmilejší učitelka angličtiny.
Akane, moje kamarádka z Japonska.



Čecháčci, Indové, Amíci, Argentýnci? Proč ne? Jsme všichni jen lidi.
Let's just have fun!

No jéje.