Sunday, December 27, 2015

Montreal "Bonjour" a jak jsme doufali, že potkáme Plekance

Kam jsem se to jen dostala? Všichni jsou tu tak nějak hubený a musím říct "páni" ty se parádně oblékají. Hej Mirec, viděl si ten pěknej kousek na té slečně? Hej, tak všímáš si toho, jak jsou ty lidi stylový a mají šmrnc?
Budu Vám tedy vyprávět, jak jsem se dostala po roce z Ameriky do "Evropy" v Kanadě. Překvapuje Vás to? Mě taky!!!  Tak se na to pojďme podívat z blízka a na to jaké vzpomínky Montreal zanechal v mé paměti a hlavně mém srdci.

Hned na začátku nechci psát Montreal = NUDA, ale už jsem to prostě napsala :). Jako protřelý cestovatel bych doporučila se Montrealu vyhnout a možná raději zkusit Québec City.
Montreal bych přirovnala víc k takovému menšímu průmyslovému městečku a také se mi moc nelíbila architektura budov. Ty co bydlí v CV, asi všichni vědí jak vypadá armabeton, no taková ta ošklivá zelená, vysoká budova uprostřed města, těch tam bylo mraky. Co se týče jazyka, tak se spíše domluvíte francouzsky než anglicky, protože se tam lidé učí angličtinu úplně stejně jako my v ČR. Můžete se tam setkat s velmi podobným postojem jako ve Francii. Pokud nevíš o co se jedná, tak nevím jak to přesně  vysvětlit a raději si zajeď do Paříže a pochopíš raz dva. Především už jen proto, že v žádném muzeu se nesetkáš s angličtinou, vše je popsané ve fránině. Do Montrealu jsem připravila náš bucket list, zabalili jsme si svých pět švestek a vyrazili vlakem z NY. Cesta trvala přibližně 12 hodin, dlouhýýýý výlet. Trasa vede krásnou krajinou a rozhodně v období jara nebo podzimu, kdy se vše zelená nebo žlutí bych doporučila výlet vlakem podniknout. Každopádně zpáteční dvouhodinová cesta letadlem byla příjemnější než jízda vlakem.

Cestu jsem naplánovala tak, aby jsme vyzkoušeli nejlepší a nejlépe hodnocené restaurace, které Montreal nabízí. Jelikož jsem se stala fanouškem Anthonyho Bourdaina, tak jsem se podívala na jednu z jeho epizod a snažila vypsat místa, která doporučoval v jednom z jeho dílů o Montrealu.

Rozhodně doporučuji zaměřit se na jídlo, protože jinak moc nevím co jiného se tam dá dělat. Jedna z těch příjemných aktivit, kterou jsme si dopřáli, bylo navštívení SPA. Těch je tam dostatek a záleží jen na Vás jaký styl preferujete. My jsme šli do venkovního SPA a i když sněžilo, tak to stálo za to! Přihazuji adresu: https://www.stromspa.com/en

Co doporučuji navštívit?

Čtvrť zvanou Mile End, která mi připomínala Williamsburg v NY a ve které také najdete všechny možné dobroty a zajímavosti. Tato část na mně zapůsobila asi z celého Montrealu úplně nejvíc. Je zde spousta kaváren, butiků, cukráren, restaurací, barů apod. Má v sobě takové to kouzlo, které očekáváte od každého města, které navštívíte.

Bucket list
St Viateur Bagel: říká se, že mají nejlepší Bagely v Montrealu.
Schwartz´s: pokud jsi četl můj článek o Katz´s, tak hned budeš vědět.
La Banquise: pokud chceš zkusit jejich divné hranolky, které jsou polité omáčkou, která vypadá jako UHO.
Le Passé Composé: vynikající branch, jen možná lepší udělat rezervaci dopředu. Hodně francouzský styl a příjemné prostředí.
Kavárny: v Mile End jich je dostatek, samozřejmě nemyslím Starbucks, to prostě není kafé, které by jste měli v Montrealu zkusit.
Můj nový objev? DavidsTea: luxusní čajíčky a ty jejich doplňky, zjistila jsem, že je i tady v NY. Juhů
Když už tam jste, rozhodně doporučuji mořské plody. Takže zamiřte směrem na sever vystupte na Beaubien a pěšky dojděte k marketu, něco jako u nás farmářské trhy a vychutnejte si vše domácí a slaďoučký a mraky javorového sirupu. Mňam. Marché Jean-Talon (jméno marketu).

Je na každém jak výlet pojme, ale pokud jedeš v lepší sezóně a neprší, rozhodně se vyplatí pronajmout kola a projet Montreal na kole.
Také podnikni výlet na Le Mont Royal, moc krásný výhled a pěkná procházka v přírodě. Nám dokonce i sněžilo.

O Montrealu mohu jen napsat (check) jak říká můj manžel. Viděla! Jo a ještě menší zajímavost, asi jsme šli kolem Plekancova baráku, ale tím si nejsme úplně jistý. Den před tím hrál a pak když jsme šli kolem, tak jsme viděli v okně českou vlajku a hokejová výbava na terase. :-)
Já chtěla zaklepat na Lucku, ale to se Mirečkovi nelíbilo.
Pokud si chceš projít typická a populární místa, stačí jen do googlu napsat 10 things to do in Montreal.














Saturday, December 26, 2015

Las Vegas "What happens in Vegas stays in Vegas"

 
Taky se Vám někdy stane, že si řeknete, "Tak a od teďka začnu něco nového". To se stalo právě mě. Hrozně jsem si chtěla psát blog o mém životě za velkou louží a ejhle, ono to nakonec není tak lehké jak to vypadá. Ono napsat takový článek, tak aby byl alespoň trochu čtivý dá vcelku zabrat. Za tu dobu co jsem nic nenapsala se událo tolika věcí, že to asi ani nemá cenu rozebírat, ale své nejlepší a nejsilnější zážitky si rozhodně napíšu. Už jen kvůli sobě, abych měla na co vzpomínat.

Asi bych začala tím, že pořád pracuji jako učitelka a práce mě opravdu baví. Co víc dodat s dětičky je prostě velká zábava, ale chce to dostatečnou trpělivost. Předpokládám, že v budoucnu budou velký fandové muziky a tance:) Pokud máte zájem, moji práci můžete sledovat právě zde: https://www.dropbox.com/sh/lderdfh0v1elbgh/AAAwBxzpQOZKbU9n_Ewleq9ja?lst

Jediná nevýhoda mé práce je, že jsem pořád marod, ale jako že pořád, nonstop, neustále a pravidelně každý měsíc. Unavující.

No to je asi tak vše k mé práci. Ráda bych se rozepsala  o mém výletě do toho nejvíc pařmenského města vůbec. Viva Las Vegas! První dojmy? Čtyři dny a stačí. Po čtyřech dnech máte hlavu jako balón no a pokud hodně utrácíte tak samozřejmě prázdnou kapsu. Las Vegas byl měl navštívit každý, kdo má rád alkohol, noční život, gambling, hazard, někdo kdo dělá rád šílené věci, ale samozřejmě i normální smrtelníci jsou vítáni. Já nejsem úplný hazardér, ale i přesto jsem si zahrála a zažila sradny kopec. Trošku mě mrzí, že nejsem karetní hráč, ale prší mi jde fakt dobře. Bohužel, to se tam nehraje :). Co mi tak nejvíc utkvělo v paměti jsou místní hotely a inspirace ze všech koutů světa. Najdete tam část inspirovanou Francií, Benátky, Egyptem, New Yorkem no prostě blázinec. Hotely jsou víceméně propojené, takže Vám nedají moc šanci opustit hotel a nadechnout se trochu čerstvého vzduchu. Jednoduše se Vás snaží udržet uvnitř budovy !!!co to jde!!! Prostě si přijel hrát, NÉ se procházet.
Pokud už navštívíte Vegas, nevynechala bych výlet k Hoover Dam a také Grand Canyon. Výlet rozhodně stojí za to a pokud máš tu možnost, rozhodně doporučuji vypůjčení auta, protože s cestovkou to je hrůza, trvá to tak o pět hodin déle než by mělo. Další rada, pokud máš zájem o menší HIKE, tak rezervaci dopředu. Myslím, že taková procházka Grand Canyonem stojí za investici. My jsme to nějak nezvládli, ale i tak jsme si to moc užili. Pro ty  kdo neví co je Hoover Dam: jedná se o Hooverovu přehradu na řece Colorádo mezi hranicí států Arizona a Nevada. Asi největší zajímavostí je, že si tato masivní přehrada zahrála v několika filmech například: Jen blázni spěchají a třeba Transformers. I když já jsem teda byla přesvědčená, že i taková Bondovka tam byla natočená, ale asi ne no.:-) Ok jdeme dál. Co takový Grand Canyon? Opravdu fascinující krajina a ten famózní výhled! BEAUTIFUL! Jak už jsem říkala, já bych klidně dala HIKE. Velký Kaňon je tvořený řekou Colorádo v severní Arizoně. Pokud chcete Canyon navštívit, PLEASE zjisti si dopředu předpověď počasí, protože se ti klidně může stát, že tam bude pěkná mlha a prostě nic neuvidíš. Věř, že budeš pěkně naštvaný. Jinak přihazuji jako vždy stránky, kde si popřípadě můžeš udělat rezervaci, pokud nemáš možnost si vypůjčit auto, což je asi jedna z těch lepších variant.

Website: http://www.grayline.com/things-to-do/united-states/las-vegas/

Co se týče přímo centra dění v Las Vegas, určitě navštiv nějakou show. Chtěli jsme zajít na Davida  Copperfield, ale zrovna měl borec volno, takže jsme nakonec zvolili Zumanity. Těch show od Cirque du Soleil je mnoho, stačí jen zvolit a jít. My jsme zvolili tu s mírně erotickým nádechem, ale určitě to nikoho nepohorší. Opravdu jsem se nasmála až mě břicho bolelo. Ty lidi jsou neskutečně ohební až mě záda bolela, když jsem to viděla. NÁDHERA, co člověk dokáže s lidským tělem.
Pokud neřešíš peníze, určitě bych si zaplatila noc v Ceasars Palace, ten zná asi každý z filmů. Pokud chceš zkusit něco hodně netradičního rozhodně Luxor nebo takový Excalibur stojí za zvážení. Luxor je ve tvaru monumentální pyramidy a Excalibur vypadá jako Disney world (šílenost). My jsme přespali v The Linq (nic famózního), ale ono to ani nemá moc cenu řešit, protože Las Vegas je místo, kde nikdo nespí.

Za ten krátký pobyt jsme potkali spoustu nadšenců, od párů, kteří se chtějí vzít, takže nevěst jsme potkali celkem dost, stejně tak lidé, kteří slaví rozlučku se svobodou no a pak teda mohu říct, že je tam dost lidí staršího věku. Prostě roztomilé, jak gambleřili na automatech. V té situaci jsem si prostě vzpomněla na scénu z Přátel, kde Pheobe pronásledovala jednu starou paní a snažila se s ní bojovat o místo u automatu. Pár posledních doporučení: nezapomeň na show před hotelem Bellagio, úžasný, překrásný a to jak přes den, tak i v noci. Dále Malé Benátky, opravdu povedené místo, ale projížďku na Gondole bych si nechala až opravdu do Benátek, dále ohnivá show u The Mirage a nakonec šílená jízda na horské dráze u New York New York. Málem jsem se počůrala strachy, nikdy v životě jsem na ničem takovém nebyla a opravdu jsem se bála :-).

Do Vegas jsme jeli oslavit Mírovo třicátiny a rozhodně to stálo za to. Las Vegas zůstane v mém srdci, jako každé místo které jsem měla možnost poznat, ale nemohu říct, že je to místo, které bych navštívila ještě jednou. VIVA LAS VEGAS!!!
 
 


Grand Kaňon.


Nevěsta na útěku.


Excalibur.


Před The Mirage.





Malé Benátky.





Hotel Caesars Palace.





Výhled z našeho hotelu.


Hotel Bellagio.


Můj nejoblíbenější seriál a Breaking dad.


Paříž.

Show před Ballagiem.


Hoover Dam.


Hráči.



Vítejte v Las Vegas.




Já prostě musím skočit do vody za každého počasí.