Sunday, December 27, 2015

Montreal "Bonjour" a jak jsme doufali, že potkáme Plekance

Kam jsem se to jen dostala? Všichni jsou tu tak nějak hubený a musím říct "páni" ty se parádně oblékají. Hej Mirec, viděl si ten pěknej kousek na té slečně? Hej, tak všímáš si toho, jak jsou ty lidi stylový a mají šmrnc?
Budu Vám tedy vyprávět, jak jsem se dostala po roce z Ameriky do "Evropy" v Kanadě. Překvapuje Vás to? Mě taky!!!  Tak se na to pojďme podívat z blízka a na to jaké vzpomínky Montreal zanechal v mé paměti a hlavně mém srdci.

Hned na začátku nechci psát Montreal = NUDA, ale už jsem to prostě napsala :). Jako protřelý cestovatel bych doporučila se Montrealu vyhnout a možná raději zkusit Québec City.
Montreal bych přirovnala víc k takovému menšímu průmyslovému městečku a také se mi moc nelíbila architektura budov. Ty co bydlí v CV, asi všichni vědí jak vypadá armabeton, no taková ta ošklivá zelená, vysoká budova uprostřed města, těch tam bylo mraky. Co se týče jazyka, tak se spíše domluvíte francouzsky než anglicky, protože se tam lidé učí angličtinu úplně stejně jako my v ČR. Můžete se tam setkat s velmi podobným postojem jako ve Francii. Pokud nevíš o co se jedná, tak nevím jak to přesně  vysvětlit a raději si zajeď do Paříže a pochopíš raz dva. Především už jen proto, že v žádném muzeu se nesetkáš s angličtinou, vše je popsané ve fránině. Do Montrealu jsem připravila náš bucket list, zabalili jsme si svých pět švestek a vyrazili vlakem z NY. Cesta trvala přibližně 12 hodin, dlouhýýýý výlet. Trasa vede krásnou krajinou a rozhodně v období jara nebo podzimu, kdy se vše zelená nebo žlutí bych doporučila výlet vlakem podniknout. Každopádně zpáteční dvouhodinová cesta letadlem byla příjemnější než jízda vlakem.

Cestu jsem naplánovala tak, aby jsme vyzkoušeli nejlepší a nejlépe hodnocené restaurace, které Montreal nabízí. Jelikož jsem se stala fanouškem Anthonyho Bourdaina, tak jsem se podívala na jednu z jeho epizod a snažila vypsat místa, která doporučoval v jednom z jeho dílů o Montrealu.

Rozhodně doporučuji zaměřit se na jídlo, protože jinak moc nevím co jiného se tam dá dělat. Jedna z těch příjemných aktivit, kterou jsme si dopřáli, bylo navštívení SPA. Těch je tam dostatek a záleží jen na Vás jaký styl preferujete. My jsme šli do venkovního SPA a i když sněžilo, tak to stálo za to! Přihazuji adresu: https://www.stromspa.com/en

Co doporučuji navštívit?

Čtvrť zvanou Mile End, která mi připomínala Williamsburg v NY a ve které také najdete všechny možné dobroty a zajímavosti. Tato část na mně zapůsobila asi z celého Montrealu úplně nejvíc. Je zde spousta kaváren, butiků, cukráren, restaurací, barů apod. Má v sobě takové to kouzlo, které očekáváte od každého města, které navštívíte.

Bucket list
St Viateur Bagel: říká se, že mají nejlepší Bagely v Montrealu.
Schwartz´s: pokud jsi četl můj článek o Katz´s, tak hned budeš vědět.
La Banquise: pokud chceš zkusit jejich divné hranolky, které jsou polité omáčkou, která vypadá jako UHO.
Le Passé Composé: vynikající branch, jen možná lepší udělat rezervaci dopředu. Hodně francouzský styl a příjemné prostředí.
Kavárny: v Mile End jich je dostatek, samozřejmě nemyslím Starbucks, to prostě není kafé, které by jste měli v Montrealu zkusit.
Můj nový objev? DavidsTea: luxusní čajíčky a ty jejich doplňky, zjistila jsem, že je i tady v NY. Juhů
Když už tam jste, rozhodně doporučuji mořské plody. Takže zamiřte směrem na sever vystupte na Beaubien a pěšky dojděte k marketu, něco jako u nás farmářské trhy a vychutnejte si vše domácí a slaďoučký a mraky javorového sirupu. Mňam. Marché Jean-Talon (jméno marketu).

Je na každém jak výlet pojme, ale pokud jedeš v lepší sezóně a neprší, rozhodně se vyplatí pronajmout kola a projet Montreal na kole.
Také podnikni výlet na Le Mont Royal, moc krásný výhled a pěkná procházka v přírodě. Nám dokonce i sněžilo.

O Montrealu mohu jen napsat (check) jak říká můj manžel. Viděla! Jo a ještě menší zajímavost, asi jsme šli kolem Plekancova baráku, ale tím si nejsme úplně jistý. Den před tím hrál a pak když jsme šli kolem, tak jsme viděli v okně českou vlajku a hokejová výbava na terase. :-)
Já chtěla zaklepat na Lucku, ale to se Mirečkovi nelíbilo.
Pokud si chceš projít typická a populární místa, stačí jen do googlu napsat 10 things to do in Montreal.














No comments:

Post a Comment